Tips inför inskolning!

Goda fina vänner!

Det är torsdag idag och sommarlovet börjar officiellt lida mot sitt slut. Nästa vecka börjar jag ett helt nytt jobb och barnen börjar på förskola/fridtids på heltid – ÅNGEST!

Eller, jag har inte ångest över att börja jobba igen (eller jo, prestationsångest har jag) utan jag har ångest över att behöva gå upp tidigt igen och stressa ut och lämna tre barn på två olika platser SJÄLV! Och för att inte tala om pandemin .. blir helt matt av bara tanken av att jobba under pandemin igen. Det är så sjukt hur den vardagen känns så himla långt bort när man tänker på varma sommardagar, god mat och fika och barnlek, som de varit de senaste veckorna. Allahmdulillah för allt.

Därför har jag idag valt att bara vara hemma och hänga med barnen framför tv:n och på trädgården. Jag orkar inte göra något, fastän jag har en miljon saker att göra. Igår inhandlade jag iaf lite nödvändigheter åt Selin och Mousa, som regnkläder, stövlar och annat.

Inskolningen gick jätte bra för Selin förresten, idag och imorgon är hon dock ledig med oss och nästa vecka börjar allvaret inshallah.

Tips till alla mammor som ska skola in sina barn därute: Var på! Fråga hellre för mycket än för lite. Ser du något som inte stämmer, ifrågasätt, på ett trevligt sätt. Lyssna på ditt barn, fråga ditt barn och lita på ditt barn. Kommer de hem och berätta något, lita på dem och ta reda på skolans version av skolan/förskolan också. Det är okej att vara den ”jobbiga” föräldern, för vi lärare vet att DE föräldrar har oftast mest kolla!

Sen är det jätte viktigt att hela tiden kommunicera med sina barn ang deras integritet. Vad som är rätt och fel beteende av pedagoger mem även främlingar runt skolområdet, på parker osv. Om du kan, bör du också testa ditt barn. Det låter sjukt, men de är viktigt. Har du någon bekant som ditt barn inte känner, låt den prova komma fram till barnet, se vad som händer och sedan utvärderar du händelsen med ditt barn. Mycket viktigt att barnen förstår de man lär dem i teorin även funkar i praktiken också!

6 reaktioner till “Tips inför inskolning!

  1. Salam,
    Tack för bra tips, ska skola in den äldsta om två veckor inchAllah.
    Skolan är verkligen en helt annan värld 😊
    Det blir spännande! Håller med dig, bra att ställa sina frågor till personalen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s