En Ramdan i pandemin

Hemma hos oss lyser dem prydligt uppsatta ljusslingorna upp vårregnets mörker. I mitt vardagsrum märks det att det är Ramadan; dekorationen sitter uppe, precis som alla andra år dessförinnan. Bokstäverna som bokstaverar den vackra månaden ligger fint på fönsterbrädan och nedräkningskalendern till Eid får ett nytt datum varje dag.

I mitt kök märks det också att det är Ramadan; Soppan puttrar och sprider sin livliga doft i huset och microklockan tickar ner till iftar medan maten är i ugnen.

Men i mitt hjärta märks det att det är en pandemi.

För varje dag som går påminns jag om hur allting är precis som förr men samtidigt helt annorlunda. Skolorna är öppna, trafiken rullar på och butikerna börjar fyllas igen, med både människor och varor. Även om skyltar som uppmanar om två meteravstånd lyser upp dem annars kala butiksgolven, tycks folk inte bry sig om att ett okänt virus med viss dödlig utgång härjar bland dem.

Att inte läsa nyheterna ger mig ångest. Att läsa nyheterna ger mig mer ångest. Att scrolla på sociala medier ger mig ångest. Att inte scrolla på sociala media ger mig också ångest. Att ständigt behöva vara uppdaterad samtidigt som man helst av allt bara vill blunda – det mina vänner, ger mig också ångest.

Ramadan i pandemin har också skapat en ångest inom mig. Jag kan inte njuta av dagarna. Det känns tungt. Att vara borta från nära och kära, att vara borta från moskén och att gemenskapen på ett sätt totalt fallit bort, även om den egentligen fortfarande finns digital, känns tungt.

Men vi gör det bästa av situationen. Vi face:e timar med dem vi älskar, vi ringer oftare och skapar ett nytt centrum för dyrkan; våra hem. Inte för att dem inte varit det tidigare, men mer för att andra alternativen inte längre finns. Och i det tunga kommer en liten lättnad. En lättnad som gör att man orkar gå upp till Suhur, äta sin alltför tidiga frukost för att sedan somna om inför en ny fastedag. En ny Ramdandag i pandemin.

5 reaktioner till “En Ramdan i pandemin

 1. shit vad man lever och har olika inställningar. Själv lever jag helt utan ångest. Fick corona symtom under 2 dagar och det gick sen jättebra över. Kan nt förstå att folk har den hysterin dock så respekterar jag andras känslor men tycker det är synd att man låter det ta över. Jag har levt fridfullt och tvättat händer och boostat lite immunförsvaret. Folk går loss på handsprit och glömmer boosta det viktigaste, immunförsvaret. Gå med body cleanse sweden på fb och läs där angående ångest och corona.

  Gilla

  1. Jag har ångest problematik (diagnos GAD) sedan många år tillbaka, så mitt perspektiv är från någon som redan lider med eller utan en pandemi. Som du säkert förstår blir de värre nu .. men Allahmdulilah

   Gilla

 2. Känner med dig och gillar att är öppen om dina känslor ❤️ må Allah sända hjälpen alltid
  Denna rädsla för en smitta finns alltid för mig som mamma med ett barn med speciella behov. Jag tagit till hjälp alhamdulillah och hanterar det ”vardagliga” för oss på ett sätt som alhamdulillah gynnar mig mer.

  Gilla

 3. Vad jobbigt! Förstår hur du tänker även om jag inte lider på samma sätt. Började glida in i dem tankebanorna men bestämde att jag ska ändra inställning. Tänkte att det här är en Ni3ma (gåva) från Allah. Att vi ska sakta ner, vara med närmsta familjen mer och uppskatta allt man har. Typ när man gick till affären och hittade pasta och toarullar igen haha ”alhamduliah moment”.

  Har börjat känna glädje för vardagliga saker som man tog för givet. Typ, när jag är ute med barnvagnen tänker jag ”alhamduliah, jag kan vara ute och få frisk luft medan andra människor i världen inte får vara ute just nu”. Eller ”alhamduliah att jag kan bryta fastan med varm mat varje dag och kylskåpet är fullt med allt vi behöver”. Corona lärde mig att inte ta något för givet❤️

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s