Du är saknad

Ännu en dag av Ramadan har passerat och vi närmar oss slutet på första veckan av denna välsignade månad. Men känslan är annorlunda i år. Hur mycket jag än försöker förtränga det så inser jag att för mig är Ramdan synonymt med moskékvällar ståendes i tarawihbön.

Jag har så länge jag har fastat, sedan min tidiga tonår tävlat med mig själv om att gå på så många tarawihböner som möjligt. När jag var yngre bråkade jag med pappa om att få följa med till bönen, och när jag blev äldre bråkade jag med pappa om att låta mig gå själv till bönen om han var för trött för att följa med. Sedan har jag kämpat i äldre dagar om barnvakt bara för att få uppleva dessa välsignade nätter. Och nu finns dem inte. Nu går det inte, nu får vi inte. För nu lever vi under en pandemin.

Sötman av recitationen under bönen är obeskrivlig. Den kollektiva duan man gör bakom imamen under bönen som inte lämnar ett öga trott. Tårar som faller ner av orden som träffar hjärtat likt en pilbåge som prickar en tavla.

I bönen brukar mitt hjärtat värka av saknad för månaden som ännu inte lämnat än men som man vet har ett slutdatum. Varje moskébesök efter Ramadan påminner om tarawih. Varje radband påminner om tarawih och varje khalto som gör sina dua lite för högt under en fredagsbön, påminner om tarawih.

Tarawih, du fattas mig, för det är med ett värkande hjärta jag inte kan ta del av dig, och bara gud vet när det är ämnat för oss att återförenas igen.

Må Allah låta oss uppleva många fler Tarawa böner i våra liv, allahumma amen 🙏🏻

9 reaktioner till “Du är saknad

 1. Det är så sant det du skriver! Subhan Allaah saknar också taraweeh otroligt mycket, trots att vi ofta bad i en stor kall gympahall (lol) så var det bara känslan av höra någon annan recitera Allaahs ord. Det träffar en på ett helt annat sätt. Och duan när imamen verkligen kommit in i det och säger varenda ord med inlevelse och man märker hur rörd han själv är, och alla andra, av orden. Sån ärlig dua som alltid gjordes för våra syskon som inte har det lika bra som oss och kämpar dag in och dag ut. Må Allaah låta oss uppleva taraweeh och underlätta för våra syskon som kämpar med ens mat för dagen. Subhan Allaah ibland (ofta) får jag skuldkänslor över att ens sakna såna lyxigheter som taraweeh när andra kämpar med saker som är så mycket värre. Men det är själen som skriker efter näring och Allaahs ord, och taraweeh var verkligen en underbar upplevelse som stillade själens törst ett tag. Haha nu blev det här en roman och jag hade kunnat fortsätta men subhan Allaah blev bara påmind av allting som man brukar se fram emot med ramadan. Må Allaah låta oss få uppleva fler taraweeh och fylla våra hjärtan med eman!

  Gilla

 2. Assalamu alaikum Rihab! 🤗

  Vad fint skrivet, Må Allah belöna dig för allt du delar med dig. Håller med dig helt angående Taraweeh, det känns i hjärtat att inte få gå till moskén och be nattbönen… Dessutom att inte kunna spendera lika många Iftar med sin familj och vänner. Allah har ett syfte med allt, brukar hjälpa för mig att tänka att vi helt enkelt inte var menade att be i moskéer denna Ramadan/tid. Insha’Allah vi får mer tid till annan dyrkan i hemmet, och kan jobba på vår relation till Allah.

  Hoppas du och din familj får den bästa Ramadan, full med välsignelse. Må Allah acceptera din fasta och böner & låta denna Ramadan vara en biljett till Jannah för oss alla, Ameen. 🤲🏼

  PS, vill bara att du ska veta att denna Ramadan är den första Ramadan som jag bär hijab. Du har gett mig mod att våga ta steget och är en bidragande faktor till att jag med självförtroende bär hijaben. Må Allah belöna dig🤲🏼

  Gilla

  1. Walekom assalam fina du! Alltså wow, din kommentar!!Jag blir tårögd över din dua och jag önskar dig detsamma och mycket mer. Må allah låta oss bli grannar i den högsta graden av paradis, älskade själ.

   Och ja, precis som du säger så är det verkligen en tid där dyrkan får ta fäste i hemmet istället, något som får oss alla kanske inte är så självklart eller aktuellt alltid. Allahmdulillah för Allahs alla prövning, det ligger sötma i varenda en av dem.

   Och till sist, jag tappar hakan wallah. Vilka ord, må allah låta mig förtjäna belöningen av den handling du förknippar mig med älskade syster. Må allah hålla dig stadig på den rätta vägen, må han låta alla dagar i din hijab vara dagar av lycka och glädje och stabilitet. Behöver du hjälp, känner du någon gång att du snackar så jag bara några rader ifrån. Kom ihåg det ❤

   Gilla

 3. Vad fint😭 Saknar att be i moskén och höra alla säga ”Ameen” samtidigt.

  Vi hade så roliga taraweeh när jag var barn. Vi bad i en lokal i Skanstull innan Medismosken fanns.
  Saknar trängseln, äldre damerna som paxade plats direkt efter iftar haha, samma damer som skällde på barnen som sprang runt, saknar barnen som sprang runt, barn som delar ut vatten och dadlar till folk, skratten, bönen, sammanhållningen, fikat efter bönen.

  Haft svårt att gå på taraweeh sen barnen kom. Saknar den tiden. Blev påmind om den av din text. Tack❤️ Må vi få uppleva den igen, tillsammans med våra barn inchallah.

  Gilla

  1. Jag blev rörd till tårar 😭 vi har nog varit på dessa tarawih samtidigt som barn. Och jag hoppas innerligt att våra barn får uppleva det också ya rabb !! Så fint skrivet ❤️❤️❤️ amen fina!!

   Gilla

 4. Saknade är enorm och jag känner så igen mig i det du skriver 😭😭❤️❤️❤️Allahumma amin till dua kära syster, må Allah låta oss uppleva många Tarawih böner i våra liv, amin🤲❤️❤️❤️

  Gilla

 5. Glöm inte systrar att man kan be tahajudd hemma också, själv eller med sin make osv. och det är något som rekommenderas starkt vanligtvis för den som inte kan gå och be i moskeen under Ramadan. Och i dessa tider när ingen kan gå till en moskee så borde alla passa på och göra det för belöningen är stor och det är trots allt en Ramadan.

  Så låt inte sorg och oro distrahera er från att utföra böner hemma och tjäna massor av belöningar och göra du’a särskilt under dessa tider.

  Må Allah underlätta allt för oss och acceptera alla våra fasta och böner, Ameen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s