Corona vs skolan part 2

Vi kan ju börja med en bild på det mest omtalade hamstringen sedan Corona pandemin bröt ut ..

Godkväll mina fina!

Hur mår ni ikväll? Mycket har hänt sedan jag skrev här sist – idag bestämde bland annat regeringen att all gymnasie, vuxen och högskoleutbildning ska stänga ner och bedrivas online. Beslut om grundskolan väntar man forfarande på.

Jag har gått i olika tankebanor dessa dagar. I början ville jag att man skulle stänga ner skolor för att begränsa smittan men nu vid närmare eftertanke känns det så himla stort och verkligt att stänga igen grundskolor. Skolan är en så stor samhällsfunktion, grunden för allt i samhället egentligen och stänger man ner (eller ja, kör online) så känns de verkligen som om att vi är på väg mot kaos, på riktigt!

Fjärrundervisning, eller distansundervisning i all ära, men det kommer aldrig kunna ersätta vikten av ordinarie undervisningen. Dem behöver gå hand i hand. Hemma kommer eleverna troligtvis inte känna samma motivation eller ha samma möjlighet att utföra sina uppgifter vilket också innebär mycket efterjobb för oss lärare, när att allt detta lagt sig.

En annan brutal faktor som bör vägas in noga är var alla dessa barn och ungdomar ska ta vägen om skolan stänger? För barn som lever i destruktiva hemförhållanden eller som bor i socioekonomiskt utsatta områden är skolan den enda tillflykten man har. Vad ska dem göra om dagarna? Var ska dem ta vägen? Och om man redan har en ansträngd familjen relation, hur ska den då bli när man ”tvingas” va med sin familj flera timmar om dagen.. Ja, som sagt, skolan fyller en stor samhällsfunktion – detta är ett otroligt svårt beslut att fatta. Jag personligen har nog ändrat helt min åsikt kring detta som ni märker , men man lär ju så länge man lever så..

Och vi hoppas på det bästa!

Mina ungars förskola håller öppet än så länge, men dem är också få barn, och det lär bli en ihopslagningen om nöden kallar. Och våra pedagoger där är guldvärda!

Hur känner ni med allt detta?

6 reaktioner till “Corona vs skolan part 2

 1. Jag känner precis samma sak! Jag arbetar på lågstadiet och det blir inte lätt med distansundervisning. Framförallt inte när alla elever inte har förutsättningar hemma för detta, tex föräldrar som kan svenska språket eller digitala verktyg. Det kommer slå hårt mot de elever som redan har svårt att nå målen.

  Gilla

  1. Men precis! Jag tänker också på var alla dessa barn som lever under destruktiva hemförhållanden ska ta vägen när skolan inte finns om dagarna? Eller ungdomarna som bor u socioekonomiskt utsatt områden :/

   Gilla

 2. A.w kära syster
  Helt sjuk vad dessa corona tider gör med hela värden. Jag har från börjat hoppas på att Sverige inte kommer till den dagen att grundskolan stängs ner för det skulle betyda att hela landet kommer stå stilla och inte tala om lågstadiet där man inte kan köra med digital undervisning.
  Må Allah underlätta dessa tider för oss

  Gilla

 3. Jag vet faktiskt inte hur jag känner i allt, ena dagennär jag orolig och vill inte att hon ska vara bland smittor, samt att jag är rädd för våra hälsors skulle alla oss, men sedan tänker jag också att hon hämmas ju massa bra och viktig skolundervisning trots att hon ön bara går i förskoleklass.

  Gilla

 4. Jag tycker också det är en svår fråga…

  Om man har 3 barn som går i skolan och man helt plötsligt ska vara hemma med dem och de ska få distans undervisning (hur ska det ens fungera om man bara har en dator i hemmet?) så blir ju föräldrarna mer eller mindre de som får hålla i hemskolning. Äldre barn kanske kan sköta sina studier själv men yngre barn kan definitivt inte det. Det kommer innebära otroligt stort ansvar för föräldrarna. Om man inte har kunskaper eller erfarenheter av att lära ut så är det inte enkelt, framför allt inte om man ska lära ut olika barn i olika ämnen, på olika nivåer. Och man ska lära ut dem i hemmet, vilket är en helt annan miljö än vad barnen är vana vid. På detta kommer barnen bli rastlösa av att inte få samma stimulans som de får i skolan. Förutom det som nämnt ovan så måste de flesta föräldrar jobba hemifrån för att få lön. Och jobba hemifrån samtidigt som man hemskolar, lagar lunch, städar osv är ohållbart. Detta är otänkbart för ens någon som är väl insatt i skolsystemet, som kan det svenska språket osv. Tänk då på de som inte kan dessa saker!

  Så om skolorna stängs så måste man inse att det kommer inte kunna bli någon ordentlig undervisning. Det kravet är orimligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s