The corona limbo

Igår beslutade regeringen för första gången i svensk historia att förbjuda allmäna sammankomster som överstiger 500 personer. Man kan både bli bötfälld och bestraffad med upp till 6 månaders fängelse om man går emot detta beslut. Undantaget gäller dock skolor och kollektivtrafik bland annat. Så hur känner jag som lärare och vårdnadshavare för ett sådant beslut? Too little too late, känner jag. Att vi aldrig kan lära oss av andras misstag innan vi själva kör ner i samma diket, det förundrar verkligen mig. Lilla landet lagom tycker att man ska fortsätta hålla skolor öppna, där unga och äldre, i och utanför riskgrupper, ska ses och socialisera (och lära sig) när vi vet att vi är på väg mot värre tider om vi inte begränsar smittan nu. Det är helt otroligt.

Och många befinner sig en limbo fas just nu. Man vågar inte oroa sig för då får man panik, och samtidigt måste man tänka inom något krisläge för att kunna förbereda sig på det värsta.

Som lärare och mamma till tre småbarn känner jag att jag snart står inför ett ganska sjävklart val egentligen, om skolan jag jobbar på inte väljer att stänga ner tillfälligt snart. Om mina barns förskola stänger ner så kommer jag oavsett behöva vara hemma med mina ungar. Jag tycker personligen det är klokast. Att stänga ner en skola under två veckor i förebyggande syfte är något som jag tror alla skulle tjäna på i längden. Vi skulle hjälpa vården komma ikapp eftersom smittspridningen i Stockholm ökar i raketfart. Vi skulle ge möjlighet till att människor som pga kanske ekonomiska bekymmer inte kan stanna hemma med sina barn att faktiskt göra det. Vi skulle ge en rättvis chans till våra äldre och sjuka att ta hand om sig själva utan att behöva oroa sig för eventuella smittbärare som kan vara i princip vem som helst som vistats utanför hemmet. Jag ser bara fördelar med detta.

Hade jag drivit en skola hade jag just nu fokuserat på att förbereda material för online undervisning och sedan valt att stänga ner en kort period framöver. Men tyvärr, så äger jag inte en skola .. ännu 😛 Önskar er en frisk och trevlig dag hörna, ta hand om er och var rädd om varan! ❤

Update: jag kanske bör understryka (även om jag inte trodde jag behövde) att ja pratar om skolor, och andra jobb där man kan stanna hemma och göra mer nytta att begränsa smittan. Inte jobb inom vården, polis osv. Norge har tex erbjudit barn vars föräldrar jobbar inom vården osv, omsorg och skola. Det tycker jag är smart 🙂

14 reaktioner till “The corona limbo

 1. Fast bara för att ens arbetsplats stänger har man tyvärr inte rätt att vara hemma med bibehållen lön. Nej, man ska arbeta hemifrån för att få lönen garanterad. Jag jobbar på universitet, om det stänger och jag ska jobba hemifrån är det ok, men typ omöjligt om mina tre småbarn ska vara hemma med mig. Då får man ju inget gjort! Visst,man får kanske lön ändå men vem vet… Inte sugen på att förlora halva månadslönen direkt.

  Gillad av 1 person

  1. Många skolor som stänger ner har valt att ge sina anställda full lön, men sen så kanske många väljer hälsa och risker för hälsa framför jobb. Alla gör ju som dem vill men ja personligen ser hellre att man stannar hemma för att begränsa än annat.

   Gilla

   1. Men jag menade ju inte att jag hellre jobbar än är hemma? Hur ser du det? Jag skriver att jag inte kan jobba hemifrån om skolan stänger och då riskerar att gå obetald, att det inte lockar. Stänger skolan och min arbetsplats kan jag ju inte ”välja” jobbet, då är det redan valt för mig.

    De stänger inte skolor i två veckor för att begränsa smittan, bara dra ut på den så att fallen kommer lite i taget och belastningen på sjukvården ska bli mer jämn och hanterbar. Så de väntar väl bara in rätt tillfälle när smittan går för snabbt.

    Gilla

  2. Nej , ingen är nog taggad och sugen på att förlora halva lönen minst sagt . Men vi står inför svåra tider , en epidemi . Om man inte tar till med drastiska åtgärder så kommer detta att förvärras, eskalera , och sedan inte kunna kontrolleras. Just för att jag är en småbarnsmamma så väljer jag hellre att ekonomin får ta stryk än att det går ut över mig och barnens hälsa . Det finns självklart inga lätta och rätta beslut . Kort sagt karantän och ner stängning av skolor alla dagar i veckan än en historisk epidemi och flera dödsoffer.

   Gilla

 2. Men du har glömt en ganska avgörande aspekt. Om skolor stänger måste föräldrar vara hemma. Vem ska ta hand om kritiska samhällsfunktioner? Om alla föräldrar i vården skulle stanna hemma resulterar det i ganska allvarliga konsekvenser. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor är bara några exempel. Apotek skulle få stänga. Ja listan kan göras lång. Ibland behöver man föra blicken lite längre bort så inser man att detta kanske är det bästa trots allt.

  Covid-19 är ett nytt virus som ingen har immunitet mot och sprids snabbt. Men det är främst riskgrupper och äldre som drabbas allvarligt. De allra flesta klarar sig väldigt väldigt bra. Jag förstår att du lider av en stor oro kring detta men det är drygt 300 personer av 10 miljoner som är drabbade vad man vet. De allra allra flesta klarar sig bra om man drabbas. Sen säger jag inte att man inte ska vara aktsam men att dra till med drastiska åtgärder kan få helt andra konsekvenser.

  Har själv tre barn som jag lämnar på förskolan och är inte så värst orolig än så länge.

  Gilla

  1. Siffran är över 600 nu i Sverige och mitt inlägg syftar främst till att skolor ska stänga ner för att minska riskerna för skolmiljöer är, som vi alla vet, är en plats där virus och bakterier härjar ofta. Andra jobb som inte likställs med de du nämner bör också låta sina anställda jobba hemifrån. Norge har gjort så, är vi sämre? De är lite så jag resonerar. Norge erbjuder skola och omsorg för barn vars föräldrar jobbar inom tex vården, det tycker jag är bra.

   Gilla

 3. Håller med alla kommentarer här.
  Det som jag tänker på är föräldrar som har yrken där man inte kan jobba hemifrån. De får tydligen ingen lön fast de är hemma med barn pga stängda skolor. Jag tycker det är fel. Man borde kunna söka vabb, faktist inte alla som har råd med förlorad inkomst. Känner ensamstående mammor som har ångest för det här.
  Nej, någon ekonomisk kompensation bör finnas så att alla har råd att vara hemma, inte bara egenföretagare/överklassen som åkte till Alperna och drog med sig Corona hit😅

  Gilla

 4. Håller verkligen med, andra länder gör något bara sverige är klokast! Jag fattar inte vad 2 veckors karantän skulle påverka barns utbildning framför allt man har ju andra lov med lika längd. Danmark lärde sig av andra länders misstag haha stängde direkt innan det va sent. Så nu gnäller sverige om att all utrustning är slut, men det är klart regeringen bara pratar medan antalet smittade ökar! Det är klart att allt kommer ta slut vi ligger verkligen sent ute.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s