Tankar från en förortsmamma

En natt vaknar vi upp klockan 01:45 av att det knackar hårt på dörren. Jag känner hur hjärtat dunkar hårdare än någonsin och min första reaktion är att springa in till barnen och titta till dem. Jag vågar inte låta maken gå fram till dörren, vem ska knacka på hos oss den tiden?

Vi har ytterligare en dörr mellan lägenheten och ytterdörren och även den är låst. Efter två knackningar blir de tyst och vi går och lägger oss igen. 30 min senare har vi inte lyckats somna om och tittar ut genom fönstret och ser att hela gården är avspärrad och det kryllar av poliser. Dem är kvar på gården fram till 06.30 när jag ska ut med barnen till förskolan.

-Skottlossning i området står det i aftonbladet.

Knappt 2 veckor senare vaknar vi vid 00.00 av ett ljud som låter som fyrverkerier. Vi somnar om för att 30 min senare vakna upp till ljudet av en helikopter som flyger precis ovanför gården. Vi tittar ut genom fönstret och ser att vid bron som leder till den andra gården börjar en ny polisavspärrningen.

-Skottlossning i området står det i aftonbladet.

Gården som jag är ute på med mina barn under somrarna. Gården där mina barn lärt sig cykla och bygga sandslott. Gården där jag och mina vänner suttit och fikat på under sommarhettan. Vår gård där vi dragit barnvagnen runt för att söva sovvägrande barn. Gården där vi suttit på bänken när barnen lagt sig och snackat till gryningen på sommar kvällarna. Bron som förenar två barnfamiljer som delat bröd och vatten i över 8 år. Bron som våra barn springer över med glädjetjut för att träffa sina vänner som dem kallar kusiner. Bron med trappor som leder till moskén där våra barn lärt sig sina första koran verser.

När mörkret lägger sig över området lyser stjärnorna som starkast precis över vår gård. Balkongen brukar vara den finaste platsen i hemmet att hänga på vare sig termometern pekat på plus eller minus pga den vackra stjärnhimmeln. Nu vågar vi inte ens öppna för att vädra.

Gården, i vår ort.

Förortsvåldet har alltid känts så nära. Men som en mamma med barn uppväxta i orten känns det extra nära. Jag får ont i magen när jag tänker på våra barns framtid. Jag blir mörkrädd när jag läser nyheterna. Jag håller för andan när jag läser rubriker om skottlossning i min stad. Aldrig har tanken av att lämna Stockholm varit så nära som den är idag.

Känslor av hopp om bättre tider kämpar om att få ta plats bland känslorna av hopplöshet och uppgivenhet inombords. Jag vill inte ge upp livet i orten samtidigt som jag inte vill förlora livet pga av den. Två söner som kommer att växa upp med att antingen vara bra och råka hamna fel eller göra fel och hamna fel, finns det ens ett tredje alternativ om inget annat sker? Det känns som att det tredje alternativet börjar komma längre och längre bort från verkligheten..

12 reaktioner till “Tankar från en förortsmamma

 1. Asselam woalekum kära syster så väl skrivet masallah. Jag tror att många mammor i förorten kan relatera till din texten varav jag är en av de.
  Det är verkligen läskigt att tänka på och det känns inte som att det finna bättre ställen inom Sverige att flytta till.
  I förorten är man rädd för precis allt du beskrev så väl och flytta inn centralt känns läskigt för andra anledningar som muslim… Må allah skydda och vägleda alla våra barn

  Gilla

 2. Förstår precis vad du menar. Tänker samma för mina söner, hur ska deras framtid se ut? Vilka skolor ska de börja på? Vem ska de umgås med? Min yngsta är 5 månader men tänker ändå på hur han kommer ha det i skolan/samhället. Att lämna Stockholm är inget alternativ för mig..Mitt hem💙
  Förstår att folk lämnar orten även om man älskar den.

  Gilla

 3. Vi har valt att bo i ”trevligt medelklassområde” i Uppsala just av den anledningen. Skulle gärna bo bland muslimer och moskéer, men det negativa med vapen och droger är något vi inte vill kompromissa med för våra barn. Folk här är jättetrevliga, ingen rasism osv, men man känner sig utanför den muslimska gemenskapen… Varför kan inte fler muslimer flytta hit, då blev vi ju fler. Jag vet inte, vår hyra är inte värre än andra platser, men såklart bostadskö som överallt.

  Gilla

 4. Finns fler bra i uppis med hyreslgh, Ultuna, Kåbo, Eriksberg, Norby t exempel. Absolut inte bara Ulleråker som är bra, men här är det även lite avskiljt och ingen genomfart, är det gamla mentalsjukhus-området (nu avvecklat).

  Gilla

 5. Du är så välkommen i Umeå 😉 skulle vara kul att träffa dig, förra gången missade jag. Men kom och flytta hit, lungt och fint, bra stad för barn med massa aktiviteter och bra skolor. Seriöst… Why not😁💕

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s