Låt Selin få bestämma!

När jag går förbi hårfärgen på hyllorna som är så fint uppradade nu inför halloween ser jag en och annan småbarnsförälder som står och diskuterar frisyer och önskade hårfärger inför denna högtid. Vi snackar barn i 6-7 års åldern som vill ha rosa eller grönt hår, och föräldrarna är gladeligen med på tåget. Vid ett annat tillfälle träffar jag på ett barn som var 10 år (det vet jag för att jag frågade) och hade håret i en tuppkam och var klädd som punkare. Redan vid den åldern. Enligt henne var håret och kläderna ”vem hon var” – en identitetsmarkör med andra ord. Sjyst att få fixa håret och klä sig som man vill redan vid den åldern, tänkte jag.

När jag läser om förslaget om att utreda slöjförbudet i grundskolan tänker jag lite spontant tillbaka på dessa barn. De som stod vid  hårfärgshyllorna, som vill ha rosa hår och grönt hår, eller barn som får snagga av sig halva håret och ha de i tuppkam om dem vill. Om dessa barn får utrycka sig som de vill, varför får inte våra barn gör det?

Slöjan är inte i grunden en förtryckande symbol. Slöjan är en identitetsmarkör, en symbol för samhörighet och gemenskap, precis som en tuppkam och rosa hår skulle varit för ett annat barn. Om mitt barn då frivilligt vill täcka sitt hår, hur kan man då vilja införa en lag som berövar mitt barn rätten till religionsfrihet? Och ännu värre, förbjuda mitt barn från gå i skolan som är en grundläggande mänsklig rättighet?! Detta klingar fel på så många plan!

Slöjan har ofrivilligt blivit en negativt laddad politisk symbol som står för tvång och förtryck, men för majoriteten som bär den står den precis för raka motsatsen! Att barn bär slöja har alltså inte heller någon grund i ett religiöst förtryck utan barn vill bara härma sina närmaste förebilder. För vi har väl alla hört tutycket ”barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör”? Ett barn vars mamma,mormor eller syster bär slöja kommer oftast själv vilja vara en del av gänget.

I början av året ville min egen dotter en dag ta på sig slöjan till förskolan för att visa fröken att hon hade en egen fin rosa slöja (som hon btw tvingade mig köpa åt henne), men jag fick panik. På grund all hysteri kring barn i skolan med slöja har jag alltid haft panik som beslöjad själv att någon utomstående ska tro att jag tvingar mitt barn till någonting. Selin blev såklart ledsen den dagen för hon fick ju inte själv bestämma va hon ville göra med sitt hår. Och med en sådan lag, kommer hon någonsin få bestämma, på riktigt?

Förstår ni hur mycket media och utomståendes verbala attacker och påståenden om slöjan stigmatiserar slöjan, till och med för oss som bär den? Hur ska det då gå för min dotter att växa upp och tillhöra ett Sverige som säger att det mamma bär på huvudet förtrycker småbarn och därför bör förbjudas? Tror ni hon kommer vara stolt över sin mamma då?

Men jag kommer lära henne bättre, för jag som förälder kommer ta mitt ansvar; Något alla föräldrar faktiskt borde göra, muslimer eller inte!  Men Sverige behöver också ta sitt ansvar och inte göra livet för muslimska barn ännu svårare än vad det redan är. Barnens perspektiv är ju trots allt viktigast.. även de muslimska barnens!

 

9 reaktioner till “Låt Selin få bestämma!

 1. Går Selin på en muslimsk förskola? Om inte, varför?

  Kommer hon få gå på en muslimsk skola likt den du jobbar på och hur tänker du kring val av skola sen? Tänker på att det kan underlätta mycket ex. bärandet av slöja och bön, om det nu inte blir ett förbud enligt lag.

  Gilla

  1. Selin går på en kommunal förskola förskola för de blev bäst så för oss i vårt liv. Ja tycker personligen att muslimska skolor är bäst när eleverna går på högstadiet, då behöver liksom hemmet kompletteras med en yttre gemenskap på daglig basis, som man tex kan hitta i en sådan skola. Innan dess är barnen unga och hemmet är på något sätt de mest centrala i deras liv ändå.

   Men jag kanske resonerar annorlunda när mina barn väl är i skolåldern, de får vi se. Men just nu är mina barn inskrivna på kö till olika engelska skolor för det är prio som sagt när de är små och får allt islamiska hemifrån

   Gilla

 2. Så välskrivet som vanligt ❤ precis så tänker jag. Det blir völdigt mycket hyckleri i fenomenet ”barn ska få växa upp och välja själva” när deras alternativ sedan begränsas när dem väl ska få välja. Och precis alla vet att förbud aldrig begränsar eller tar bort ett problem (problem i detta fall är tvång samt ett visst hedersförtryck). Informera mera är ju alltid rätt väg! Sprid information om vart barn kan få vända sig om dem blir tvingade av sin familj till att göra något som dem inte vill, skapa en trygg plats där dem kan få verktyg att kunna kommunicera med sina familjer samt sluta kriminalisera offret samt hela det barnets familj och identitet. För det är precis det som förbud gör i denna bemärkelse – kriminaliserar och skambelägger.

  Inshallah må det ske en vändning snart 🤲🤲

  Gilla

 3. Bra skrivet! Håller med dig. Om barn kan få färga håret, vara veganer m.m så kan de få bära slöja om de vill.

  Jag personligen gillar inte slöja på barn. Tycker man ska ta på den tidigast i tonåren som Islam föreskriver. Ett litet barn på lågstadiet behöver inte bära slöja av en anledning. De förstår inte innebörden och de blir begränsade i skolan ibland tex simning.

  Med det sagt är inte ett förbud lösningen. Håller med en av kommentarerna att man kan informera vart man kan vända sig om man behöver hjälp /info.

  Gilla

 4. A.w kära syster en fråga utanför ämnet vae betyder Selin? Tycker det är ett jätte fint namn och har det inom islam en ”bra” betydelse så skulle jag absolut döpa min framtida dotter in sha allah till Selin.

  Gilla

  1. Selin är glittret på vatten fallet på turkiska och även en växt som aldrig dör o Asien. Sen har jag hört att bandet runt Kabaa (det guldiga) även kallas Selin men de har jag ingen källa på annat än va jag hört haha. Men de är alltså ett kulturellt namn och inte religiöst 🙂 super fint namn

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s