Att undervisa språk

Det är något särskilt med att undervisa språk! Det känns som om man erbjuder elverna nyckeln till världen. Man kan göra så mycket med språk; träffa människor, se länder, uppleva kulturer, fysiskt och psykiskt och i största allmänhet bara upptäcka världen.

Men språkinlärning i klassrummet skapar också en viss stämning. Speciellt när man lär sig ett andra språk, tex svenska. Att undervisa SvA eller SFI är väldigt speciellt när man som lärare själva har en annan bakgrund. Eleverna får en samhörighetskänsla till en som oftast ger dem studiemotivation, men också hopp. Jag har särskilt lagt märke till just  detta med åren. Jag har fått höra att det är för att dem ser någon annan med utländsk bakgrund som behärskar språket väl och dessutom undervisar i det och plötsligt känner dem ofta självförtroendet att också klara det. Många av dem är själva välutbildade i sina hemländer men förlorar självförtroendet totalt på grund av språkbarriären. Detta gäller även de yngre eleverna med. Därför är det så viktigt att som lärare alltid bekräfta och förstärka eleverna i alla framgångar dem gör i sin språkutveckling, stora som små.

Läraryrket är så mycket mer än de som sker bakom klassrumsdörren och genom att undervisa språk får jag det bekräftat dagligen. Det känns som om man rustar eleverna för livet, speciellt när man varierar sin undervisning och anpassar den efter elevernas intressen och det som händer i deras samtid. Att använda sådant som sker runt omkring dem i undervisningen är både i enlighet med det centrala innehållet när det gäller språkundervisningen och läraruppdraget men också utvecklande för dem när det kommer till det sociala och livet utanför skolan.

Hur som helst, nu ska jag sluta babla och försätta jobba. Vi ska starta ett poddprojekt med våra elever (som dessutom redan bloggar) som jag är super taggad över! Men mer om det senare hörrni! Hoppas er måndag flyter på fint och veckan blir dunder!

c68fcc89-87c4-49dd-913a-cb43444ee7e8

Här sitter min fina bästis och spånar på hur vi, genom vårt eget poddande, kan skapa ett intressant upplägg för eleverna.. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s