En fröken i orten

Ännu en arbetsvecka har passerat. Jag känner mig trött, rätt så sliten pga alla jobbiga lämningar på förskolan, samtidigt som jag känner mig inspirerad och fylld av kärlek. Jag har nu träffat alla mina elever och är i full fart med både att undervisa och skapa ny relationer – jag ser fram emot detta lässår faktiskt!

Det är något speciellt med att jobba i en skola i förorten. Det känns så hemma, som om man vore en enda familj. Det känns också som om barnen behöver en på ett hela annat sätt. För många av barnen som går i skolor i utsatta områden är skolan den mest centrala punkten i deras liv. I skolan får dem bara vara, komma bort från problem och ansvar och bara fokusera på sig själva och lärandet samtidigt som skolmiljön blir en frizon för dem. Därför behöver dessa barn vuxna dem kan känna förtroende för och samhörighet med för att inte tappa hoppet och ge upp. För det är inte lätt att kämpa i motvind hela tiden, och det är precis så våra förortskids känner, dagligen. Uppgivenhet och hopplöshet, som börjar i en så ung ålder att det är skrämmande. När en 13 åring säger ”fröken, det kommer inte bli något av mig ändå, så varför ska jag ens försöka”, då vet man att de barnet har tappat hoppet om framtiden.

Många av våra orters ungdomar har sett saker som inte ens vuxna gjort under hela sitt liv. Andra har flytt för sina liv och försöker etablera sig i ett nytt samhälle som dem inte förstår sig på. Dessa barn samlas sedan i ett klassrum för att lära sig allt det viktiga om livet. Kärlek är då det dyrbaraste du kan erbjuda dessa barn som lärare (förutom din ämneskompetens). Med kärlek kommer man långt, även i undervisningen. Och med kärlek menar jag kärlek i form av: Förståelse, ödmjukhet, empati, tålamod, disciplin och allt de som hör till. Gör man ovannämnda med kärlek som drivkraft så kommer man långt med barnen. För at the end of the day; dem vill bara känna att någon bryr sig om dem. Ser dem. 

img_5306Jag och mina förra mentorselever som redan varit på besök några gånger för dem saknar oss (ehmehm MIG haha) sååå mkt ;p Älskade ungar.. ❤

6 reaktioner till “En fröken i orten

 1. Vilket fint inlägg!
  Jag instämmer i precis varenda ord. Jag blev lite tårögd när jag läste.
  Våra barn behöver starka vuxna omkring sig, ínga lärare som redan från start trycker ner deras självkänsla och menar att det ändå inte blir något av dem.

  Starkaste soldaten är den som lidit mest.
  Allah öppnar alltid dörrar om man ”Ikra” och har ”Sabir” med sig i livet.

  Politikerna trycker medvetet ner dessa ungdomar i utsatta områden genom att ta bort bra resurser till att utvecklas. Dåligt betalda lärare och kassa miljöer leder till brist på engagemang och intresse.
  Det inspirerar och motiverar att höra om engagerade lärare som ni, ni är guld värda!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s