Att leva med ångest

Jag frågade ju er på instagram om ni ville att jag skulle prata om ångest och det var en såå stor respons att jag själv blev förvånad. Ångestämnet är så tabubelagt och speciellt i vår muslimska community vilket gör det desto viktigare att prata om det!                         Jag velade mellan om jag skulle göra en video om detta eller om jag skulle skriva om det, och jag landade i att jag nog skriver om de – det känns bekvämast så.

Dem flesta av er undrade om symptomen och hur man söker hjälp och jag kan ju enbart utgå från mina egna erfarenheter, därför tänkte jag skriva lite om hur det var för mig, so here we go: 

Ångestproblematik kan utvecklas pga olika faktorer som brukar kategoriernas i två: biologiska eller omgivningsfaktorer. Har man tex. föräldrar eller nära släktingar som lider av ångestproblematik löper man själv större risk att utveckla samma problem (även om forskningen inte kan visa i vilken utsträckning ångesten kan vara genetisk så har man hittat en koppling där ca 30% beror på ärftliga faktorer). Sedan kan man få ångest av omgivningsfaktorer, som tex traumatiska händelser, fobier, olika diagnoser som triggar ångestproblematik (tex ADHD), sociala grupper, stora händelser i livet som graviditet, skilsmässa, bortgång osv. Det är alltså många olika faktorer som olika människor är olika känsliga för och som i sin tur kan leda till ångest.

Det viktigt här är att särskilja på ångesten man känner i perioder inför tex ett prov eller en stor utmaning i livet, som är kortvarig och inte orsakar obalans i ens vardag, till skillnad från ångest som är konstant och påtaglig och som inte försvinner efter en viss period och som kan orsaka problem i vardagen. 

Hur som helst, så har jag GAD – generaliserad ångestsyndrom som innebär att jag har känner konstant ångest och oroskänslor. För min del har jag en konstant ångest som oftast är hanterbar och har istället perioder där dessa ångestkänslor är så tunga att jag går runt med en klump i magen konstant och där andetagen blir väldigt tunga och känns  som tryck mot bröstet. För andra med GAD dock är det mer en regel än ett undantag  att känna så, men jag är tacksam att jag har färre intensiva perioder och mer en ”latent” ångest som jag kallar det. De värsta ångest perioderna för mig är när jag är gravid, då har jag ångest från start tills att jag föder och sedan blir det ännu värre efter förlossningen i några månader. Så för mig blir det att från att jag är gravid och i nästan ett år framåt har jag en extrem ångest där jag är konstant orolig, kan inte sova, undviker sociala sammanhang, alltid nära till gråt och är allmänt väldigt väldigt nere. Det var också i samband med det som jag fick denna diagnos.

Men jag har också lidit av ångestproblematik sedan jag var barn, då min prestationsångest, pga min då ännu ej diagnosticerade dyslexi (fick ju den diagnosen när jag var 20 år, men de ämnet förtjänar ett helt inlägg), gjorde att jag satte orimliga krav på mig själv som gjorde att jag gick in i väggen. Min skolgång i grundskolan var därför i perioder väldigt traumatisk för mig pga detta. Tyvärr sitter denna prestationsångest kvar än idag och är i perioder så påtaglig att mitt liv blir upp och ner, mitt examensarbete var en sådan period i mitt liv som var katastrofal till exempel. 

Eftersom min personlighet är raka motsatsen till en sterotypisk person med ångestproblematik är det svårt för många att förstå hur jag egentligen mår eller ta min ångest på allvar. Jag är en glad person som har nära till skratt hela tiden, men jag är väldigt stark med en vilja av stål, och det är nog det som räddat mig i   mitt ångestkaos. Men det finns perioder då man ser på mig att jag mår dåligt, tex under mina graviditeter, eller om jag går igenom något stort i livet – då tar ångesten över mig och min personlighet vilket också är fullt normalt. Annars så är ångesten där ständigt, när jag har kul, när jag har tråkigt, när jag jobbar eller pluggar – den är bara osynlig för jag har lärt mig leva med den.

Så till dig som undrar vad du ska göra om du känner igen dig i detta? Är du gravid så säger jag bara MVC – mödravården får en guldstjärna när det komne till detta från mig faktiskt. Prata med din barnmorska och be om hjälp, man kan få gå på samtal eller kbt-terapi, så himla bra – jag gjorde båda. Och dem lyssnar till en på ett helt annat sätt när man är gravid tycker jag.

Är du inte gravid eller mamma och kan gå via MVC eller BVC så tycker jag du ska prata med din husläkare på VC. Berätta vad du känner och be om att få prata med någon. Du behöver inte gå i terapi om du inte vill, men ett samtal skadar aldrig. Jag vet att det låter så klyschigt men det är det enda som hjälpt mig iaf – att få prata om det till någon som inte känner mig och därför inte heller kan döma mig. Så befriande, det är som att kunna prata med sig själv och sedan få  professionella svar tillbaka. Steget att söka hjälp är tufft, tro mig jag vet, men det är värt det i längden – jag lovar dig!

Detta var lite kort om det här ämnet, vill ni veta mer får ni gärna lämna en kommentar och säga vad jag ska skriva om.

mobiluppladdning_5b3b8473ddf2b3626d335e3c

 

14 reaktioner till “Att leva med ångest

 1. Salam alikom
  Är själv en hypokondriker , men känner att jag kan hantera det alhamdulillah .
  Precis som för dig var det värre när jag var gravid och en tid efter.
  Alhamdulillah för alla prövningar
  Må Allah göra det lätt för oss 💜
  Stor kram

  Gilla

  1. Må Allah underlätta för dig älskade du!! Jag förstår hur tufft det kan vara, tack för att du delade med dig ❤️

   Gilla

 2. Må Allah den allsmäktige skänka dig ro. Jag har några vänner som lider av det du pratar om. Du kan även rekommendera dina läsare appen Mindler som är kopplat till landstinget. Det är en app där man genom luren får prata med en legitimerad psykolog för endast 100 kronor. Det har hjälpt mina vänner att hantera deras bekymmer och man får praktiska råd från läkarna.

  Gilla

 3. Bra att du tar upp ämnet. Kan dela med av min historia. Jag har inte fått en diagnos men har fått förklarat av läkare att det är ångest. Jag lider av konstant andnöd (svårt att ta djupa andetag) som ett resultat av ångest. Bara familjen som vet om att jag har denna problemtiken då de märker att jag kämpar med att ta djupa andetag.

  Fick detta för ca 1,5 år sedan efter att ha haft ett psykiskt svårt år, allt hände på en gång och min kropp efter ett tjafs började känna av andnöd.

  Detta följer med mig varje dag, visa perioder av stress är det jobbigare och andra dagar mycket enklare. Det har blivit mycket bättre men har än idag inte blivit av med det… andnöd är en del av mitt liv idag. Utöver det lever jag alhamdulillah ett fullt normalt liv, ibland har jag mycket tankar om allt dåligt som hänt mig men låter det inte styra mitt liv.

  Min mamma led av panikattacker en period av hennes liv också i samband av dåliga sammansättningar men idag har det försvunnit. Min ångest är annorlunda då jag känner av det som problematik inom djupandning.

  Gilla

 4. Salam aleikum S,

  Oj, måste bara säga att det är exakt så jag har sen en kort tid tillbaka. Trodde inte det kunde höra till ångest så grovt. Fick för mig astma osv. Känns skönt att läsa att fler har detta.

  Må Allah underlätta ❤️

  Gilla

  1. Må Allah underlätta för dig älskade duu
   ❤️ det är verkligen skönt att veta att man inte är ensam ❤️

   Gilla

 5. Superviktigt ämne! Tack för att du tar upp detta. Tabubelagt ämne som gör att många muslimska kvinnor skäms eller känner sig ensamma. Har också lidit av ångest/depression som vuxen kopplat till olika händelser. Men kan inte tänka mig hur det är att konstant leva med ångest som du. Må Allah underlätta för dig ❤️

  Gilla

  1. Eller hur! Det är verkligen viktigt att prata om detta och jag hoppas att fler muslimska systrar vågar prata mer om detta så man inte känner sig så ensam.
   Amen fina du ❤

   Gilla

 6. Jag känner igen mig så väl i ALLT du skriver subhanAllah, jag har själv mycket ångest. Ångesten (min av omgivningsfaktorer) har varit en del av mitt liv sen lång tid tillbaka, blandat med negativa känslor/tankar som leder till ännu mer ångest, det bara cirkulerar. Har alltid undrat om jag är själv som känner såhär, finns det fler som lever med denna ständiga ångesten? Men precis som du berättar så är det otroligt tabubelagt ämne och jag har själv aldrig vågat prata om det öppet. Detta inlägget måste jag säga är GULDVÄRT och man borde prata mer om detta ämne. Otroligt viktigt för att det faktiskt också hjälper alla som lider utav det. Bara av att du berätta och jag fick läsa detta inlägg så känns det mycket bättre och det underlättar mycket att kunna dela med sig av sina tankar och känslor till någon som också kan relatera och känna igen sig i allt detta. Verkligen så skönt att veta att man inte är ensam. Må Allah belöna dig med det bästa i dunya och akhira fina syster, verkligen ett så otroligt viktigt ämne och som kan hjälpa många. ❤ ❤ ❤

  Gilla

  1. Åh fina du! Du anar inte hur mkt din kommentar betyder för mig! De ät inte lätt att öppna sig men om bara EN av er mår såhär av mina ord, då är det värt det för mig. Att känna sig ensam i detta är nog det tuffaste som finns, men vi är inte ensamma, vi är många som känner såhär – låt oss bryta tystnaden ❤️❤️❤️

   Gilla

 7. BitniAllah, det löser ALLA problem. ❤️👆

  BismiAllah.

  Sharing for caring! ❤️

  “Ruqyah program”

  (In the light of the Quran and sunnah and inspired from severeal experienced rakis).
  📖📿

  To be continued for minimum one month in sha Allah or as long as required, many aspects will hopefully turn into an Islamic lifestyle according to the sunnah of the Propeth saws and furthermore for protection in sha Allah.

  Try to include as many points mentioned below as possible, if this would be difficult start with as many points as possible and increase with one each day or week etc. Sometimes Allah opens a door, in this case the door to the Quran and sunnah, and unless we put a limit for what we are able to do, there are no limits how far Allah may take you in this path, and during that journey make implementing of His word and the sunnah with all ease and baraka in this life and Hereafter in sha Allah. Ameen.
  🚪 ☁️🌈❤️👆☪️

  Holy Quran 17:82
  ——————
  ‎وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ ۙ وَلَا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَسَارًا
  And We send down of the Qur’an that which is healing and mercy for the believers, but it does not increase the wrongdoers except in loss.
  ——————
  It was narrated from ‘Abdullah that the Prophet (ﷺ) said:
  “Allah does not send down any disease, but He also sends down the cure for it.”
  ‎حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ، حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ مَهْدِيٍّ، حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ السَّائِبِ، عَنْ أَبِي عَبْدِ الرَّحْمَنِ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ، عَنِ النَّبِيِّ ـ صلى الله عليه وسلم ـ قَالَ ‏ ”‏ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ دَاءً إِلاَّ أَنْزَلَ لَهُ دَوَاءً ‏”‏ ‏.‏
  Hadith sahih
  ——————
  Usamah bin Sharik said:
  ”Some Bedouins asked: ‘O Messenger of Allah (s.a.w) shall we treat (our ill)?’ He said: ‘Yes, O worshipers of Allah! Use remedies. For indeed Allah did not make a disease but He made a cure for it’ – or – ‘a remedy. Except for one disease.’ They said: ‘O Messenger of Allah (s.a.w)! What is it?’ He said: ‘Old age.'”
  ‎حَدَّثَنَا بِشْرُ بْنُ مُعَاذٍ الْعَقَدِيُّ، حَدَّثَنَا أَبُو عَوَانَةَ، عَنْ زِيَادِ بْنِ عِلاَقَةَ، عَنْ أُسَامَةَ بْنِ شَرِيكٍ، قَالَ قَالَتِ الأَعْرَابُ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَلاَ نَتَدَاوَى قَالَ ‏”‏ نَعَمْ يَا عِبَادَ اللَّهِ تَدَاوَوْا فَإِنَّ اللَّهَ لَمْ يَضَعْ دَاءً إِلاَّ وَضَعَ لَهُ شِفَاءً أَوْ قَالَ دَوَاءً إِلاَّ دَاءً وَاحِدًا ‏”‏ ‏.‏ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَا هُوَ قَالَ ‏”‏ الْهَرَمُ ‏”‏ ‏.‏ قَالَ أَبُو عِيسَى وَفِي الْبَابِ عَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ وَأَبِي هُرَيْرَةَ وَأَبِي خُزَامَةَ عَنْ أَبِيهِ وَابْنِ عَبَّاسٍ
  ‎‏.‏ وَهَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ صَحِيحٌ ‏.‏
  Hadith sahih
  ——————

  Prayer: 🕌
  * Pray all obligatory prayers on time without any delay in sha Allah, (as well for protection in sha Allah). Men should perform all obligatory prayers as congregational prayers (salat al-jama’ah). ⏰🕌
  * Sunnah prayers, as many as possible in sha Allah (salat sunnah qabliyah/ba’diyah, night prayer, salatul layl, salat tahajjud, salat al witr etc.) 🕌
  Dhikr: 📖📿
  * After every obligatory prayer read 2:255 ayat al-Kursi, 112 surat al-Ikhlas, 113 al-Falaq and 114 an-Nas for protection in sha Allah. 📖
  * Adhkār al-ṣabāḥ wa-al-masā’ for protection in sha Allah. 📖📿
  * Read 100 times in the morning “La ilaha ill-Allah wahdahu la shareeka lah, lahu’l-mulk wa lahu’l-hamd wa huwa ‘ala kulli shayin qadeer” for protection in sha Allah. 📿💯
  * Read 100 times during the day “Subhan Allah wa bihamdihi” (for example 20 times after every obligatory prayer) for tawbah/istighfar and shifa in sha Allah. 📿💯
  * Read 100 times during the day “Astaghfirullah wa atubu ilaih”, (for example 20 times after every obligatory prayer) for tawbah/istighfar and shifa in sha Allah. 📿💯
  Quran: 📖
  * Read 2:1-286 surat al-Baqarah minimum every 3 days, more if possible for protection in sha Allah and erasing any ayn, hasad, mess or sehr in sha Allah. 📖
  * Read last two chapters 2:285-286 of surat al-Baqarah after maghrib every day for protection of the home in sha Allah. 📖
  * Read 4 surat an-Nisa, 55 surat ar-Rahman, 37 surat as-Saaffat, 72 surat al-Jinn every day, or as much as possible in sha Allah. 📖
  * Read all ayats in Quran which mentions sehr (2:102, 7:115-119, 10:79-82 and 20:65-70) every day, or as much as possible in sha Allah.📖
  * Read ruqyah and the specific du’uas for shifa in sha Allah. 📖🤲
  Du’ua:
  * Read du’ua before leaving the home, all family can benefit from this in sha Allah. 🏠🤲
  * Read du’ua before entering the home, all family can benefit from this in sha Allah for protection and as well for protecting the home in sha Allah. 🏠🤲
  * Read du’ua before entering the bathroom, all family can benefit from this in sha Allah, even if only entering for applying perfume, for brushing hair etc. for protection in sha Allah. 🚾🚽🚿🛁🤲
  * Read du’ua after leaving bathroom, all family can benefit from this in sha Allah. 🚾🚽🚿🛁🤲
  * Read du’ua before undressing for protection, all family can benefit from this in sha Allah, for protection in sha Allah. 👚🚺👕🚹🤲
  * Read du’ua before eating, all family can benefit from this in sha Allah, for protection and for protecting the home in sha Allah. 🍴🤲
  * Read du’ua after eating, all family can benefit from this in sha Allah. 🍴🤲
  * Read du’ua before private time between husband and wife for, protection in sha Allah. ❤️🚻🚼🤲
  Eating:
  * Eat and drink with right hand only, all family can benefit from this in sha Allah, for protection in sha Allah. 🤚
  * Eat 7 dates on empty stomache every morning for protection and shifa in sha Allah. Preferably ajwa dates, if unavaliable any dates from the blessed area of Madinah or Saudi Arabia, of any dates avaliable. 🍴
  * Ruqyah water for drinking every day, all family can benefit from this in sha Allah, for shifa in sha Allah. 💦💧
  Medical treatment: 💊
  * Hijama on a regular basis, all family can benefit from this in sha Allah, for shifa in sha Allah. Even if the hadith is week, try to perform hijama on the 17th, 19th or 21st in the month of the Islamic calender since the water is during those days high in the earth and human body. (Sunnah points including one cup on top of the head.) 🌡📆
  Before sleeping: 💤
  * Say “bismiallah” and apply ruqyah oliveoil over all body before sleeping, every night for protection in sha Allah. 🍈💤
  * Read surat al-Ikhlas, al Falaq and an-Nas and below into hands and wipe over all body, repeate this procedure three times before sleeping in sha Allah, all family can benefit from this in sha Allah. According to the sunnah of Propeth saws, for protection in sha Allah. 📖💤
  Bathroom/shower: 🚾
  * Try to avoid staying in the bathroom any longer than required, maximum 5-10 minutes except for a little longer for having a bath/shower, for protection in sha Allah. Make any blow drying, hair do and/or makeup in any other mirror of the home. 🚾🚽🚿🛁
  * After any bath or shower, at the end finish of with minimum 3 minute ice cold shower for shifa in sha Allah. Ask someone else to count and clock time, as time might appear longer than it actually is. 🚿🛁
  * A glass of ruqyah water into a bucket of normal water for shower, 7 continuous days in a row in sha Allah, all family can benefit from this in sha Allah. Women should do this at the same time of praying, not during the time when prayer is not allowed. Make normal shower, afterwards finish of with bucket of ruqyah water and leave for airdry. Leave this water, and don’t wash away. Water may be heated if preferred and can go down the drain as any normal bath water in sha Allah. 💦💧
  Fragrance:
  * Black oud for shifa and protection in sha Allah. Women should not wear any perfume outside of the home. Apply over big veines behind ears/neck, wrists and achilles heels. 🌸
  Clothes outside of the home:
  * Islamic full hijab and abaya (preferably including niqab and gloves) according to shariah for women, for protection in sha Allah. At the same time it’s highly recommended for letting the beard grow, and trousers above the ankles for men. 🧕🧔👖
  Wudu: 💦💧
  * Perforn wudu carefully to avoid wiswas in prayer in sha Allah. 💦💧
  * Try to keep wudu at all times, for protection in sha Allah. 💦💧
  * Always sleep with wudu, for protection in sha Allah. 💦💧
  Sadaqah: 💰
  * Give a small sadaqah everyday for extinguishing Allah’s anger in sha Allah, for shifa in sha Allah. 💸
  Home: 🏠
  * Remove any dolls and toys in the house with eyes that resembles human beings or animals for inviting the angels in sha Allah. 🐶🐱🐰🐻⛔️🚮
  * Remove any objects in the house which has elements of music, toys, games, IPad/IPhone for children etc. or remove batteries, switch to mute etc. for inviting the angels in sha Allah ⛔️🎵🎶🚮🔋🔕📱📴
  * Remove any taweez or objects that were bought or given as gift for good luck or protection in sha Allah (these objects usually involves not only bid’ah but shirk and sehr). If any written du’uas in charms or objects with knots etc. usually always needs to have Quran read over before being dissolved in Quranic water, unknotted or burnt/destroyed in sha Allah. 🏷🔮💦💧🔥
  * Ruqyah water for the house, add normal table salt, say ”bismiallah” and sprinkle in corners, ceiling and floor, and clean door entrance with the same ruqyah water, once a week, shifa and protection of the home in sha Allah. 💦💧
  * Bukhoor, fragance the home with bukhoor after spraying with ruqyah water, for inviting the angels and protection in sha Allah. 🌸
  * At maghrib time, close all doors and windows in the house in the name of Allah, say ”bismiAllah”, for protection of the home in sha Allah. 🕗🚪
  Children: 🚼🚺🚹
  * At maghrib time, keep children inside at least until one third of the night has passed (time calculated between salat maghrib and salat fajr) for their protection in sha Allah. 🕗🚷
  * Read ruqyah for children including the du’ua “A‘oodhu bi kalimaat Illaahi’t-taammah min kulli shaytaanin wa haammah wa min kulli ‘aynin laamma” every morning for their protection in sha Allah. 📖🤲
  Ruqyah olive oil/water: 💦💧📖
  * Take a few large bottles of water and a bottle of olive oil and recite the following ayat or surat over them and blow with little spittle into each bottle after every ayat or surat in sha Allah.
  * Start with reading “A’udhu billahi min ash-shaytaan-ir- rajeem” and contine with the following ayat and Surat:
  * 1 surat al-Fatiha 3 times
  * 2:255 ayat al-Kursi 3 times
  * 2:102 3 times
  * 7:115-119 3 times
  * 10:79-82 3 times
  * 20:65-70 3 times
  * 2:285-286 3 times
  * 112 surat al-Ikhlas 3 times
  * 113 surat al-Falaq 3 times
  * 114 surat an-Nas 3 times
  * Any additional ayat or surats, as surat al-Baqarah is always beneficial in sha Allah
  Additional/optional natural medicine from the Quran, Propethic Medicin (Al-Tibb al-Nabawi) or long time experience (depending on suffering from what type of healthy issues and other symptoms) 🍯🍈
  * Black seeds (hebbat al baraka) for eating on its own or various mixtures
  * Fasting
  * Hiltit for eating on empty stomach and inhaling
  * Honey for applying inside bellybutton, eyes and if needed applied on body and for drinking with water 🍯
  * Lotus leafs for bath
  * Senna/sana makki for drinking
  * Lote leafs (sidr) for drinking
  * Talbina
  * Snake oil (zeit al Hayee) for applying on hair and beard
  * Qist al Hindi for applying on body, drinking, and inhaling and various mixtures
  Zam zam water: 💦💧
  * Zam zam water is whatever it is drank for, if possible add zam zam water to the ruqyah water in addition to drinking for purpose of du’ua and shifa in sha Allah.
  * 1 drop of zam zam makes 1 000 drops of normal water into zam zam water
  * 1 000 drops of water = 0,5 dl = 50 ml
  * Meaning 1 drop of zam zam water for 50 ml of normal water, for a larger bottle or bucket calculate accordingly in sha Allah
  Ayn/Bucket of wudu water: 💦💧
  * If the person who has made ayn is known, he or she should be asked for their wudu water, DNA-trace will go into the wudu water, and it should be poured over the afflicted person according to the sunnah for instant shifa in sha Allah.
  * If the person who has made ayn is know and is not Muslim or would, after being asked, refuses to give wudu water, some DNA-trace could be take and put inside a bucket of normal water for the same purpose and be poured over the afflicted person in sha Allah. Please take note that if the person who has made ayn is know, he or she should always be asked first for their wudu water. A Muslim should always gladly and by free will hand over a bucket with wudu water, this is according to the sunnah and he/or she just might have forgotten to say “Allahumma barik” and have asked for Allahs blessing for for his or her brother. Please don’t initiate this method before following the sunnah in sha Allah.
  * If the person who has made ayn is unknown, it might be beneficial for the afflicted person to make wudu and pour the water over him/herself for shifa in sha Allah. As some trace is present on the afflicted person and will go into the the wudu water. This has been proven to be beneficial, but not nearly necessarily with full affect as per the example mentioned above.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s