Mamma, är jag fin såhär?

Ett utdrag ur min gamla blogg från Maj 2018,  som är högst relävant idag: 
Under den senaste tiden har många tankar legat och grott i min hjärna. jag tror nog att det varit pga att jag varit på VFU:n och omringad av tånorshormoner som jag tänlte extra mkt. Eller så är det min dotter som driver mig till vansinne med alla hennes frågor just nu. Hursomhelst så har jag tänkt väldigt mycket på det här med skönhetsideal och hur det är att uppfostra barn i dagens samhälle. Det är inte lätt, det upplever jag redan nu. Min dotter som bara är 4 frågar redan om hon är fin i saker och pratar om hur hon vill sminka sig när hon blir stor trots att hon sällan ser mig sminka mig.
Jag önskar bara att mina barn växer upp nöjda med sig själva oberoende av yttre faktorer som de rådande skönhetsideal bidrar med och andra människors åsikter osv. Jag tror fokus ligger på att vara öppen med sina barn och prata om egenskaper snarare än utseende och samtidigt som man inte ska få barn att känna att smink och skönhet är något förbjudet eller dåligt.
Men våra barns generation är så annorlunda nu. När jag var yngre var smink och noppa ögonen vårt största ”problem” och de som plastikopererade sig va så långt ifrån verkligheten man kunde komma,  men idag går folk och gör fillers på lunchrasten. Folk får göra som dem vill, men det känns som om den naturliga skönheten blir mindre och mindre synlig och okej, medan plastic is fantastic, förstår ni vad jag menar?Tänker ni mycket på sånt också? Jag tänker inte bara på tjejer här utan även killar. Dem tävlar ju i vem som har snyggast stil, den mest tränade kroppen att vissa till och med opererar in silikon i sina muskler, visste ni det?
Jag önskar att mina barn älskar sig själva för den perfekta skapelsen som Gud har gjort dem till.
– Dagens reflektion kring detta inlägg:
Ja, mycket har ju inte ändrats vad gäller skönhetsidealet. Människor idag är lika ytliga som de var förra året om inte mer. Min dotters frågor är fler MEN handlar numera mer om existentiella frågor än smink och kläder, vilket är himla spännande. Allt från var Gud är och hur han kan se allt, till att själv dra kopplingar till att vissa muslimer bär slöja medan andra inte gör det men dem är också muslimer. Så klok hon är min fina flicka Allahummbarik!
Men kvar står jag med fler frågor inför framtiden, hur kommer hennes självförtroende vara? hennes självkänsla? Och mycket spelar roll redan nu, vilken grund vi lägger hemma, vilken bekräftelse vi ger henne och vilka värderingar och attityder vi sätter kring utseende, prestationer, förväntningar osv. Föräldraskap är verkligen tufft och det finns ingen handbok man kan förlita sig på utan man lär sig allteftersom. Jag hoppas vi lyckas uppfostra starka, självständiga och rättfärdiga individer, vilken väg de än väljer att ta ❤
img_6310_5af6bf3f9606ee2ebca866ba.jpg

6 reaktioner till “Mamma, är jag fin såhär?

 1. Din dotter har en exceptionell mamma så hon kommer att växa upp och bli en enastående och ansvarstagande person inshallah! ❤

  Gilla

 2. Förstår känslorna och funderingarna helt och fullt. Mina döttrar är 16 nu och det är mycket snack om utseende och smink. Om att duga. Jag själv gillar smink så jag är inte anti på det viset, men vill såklart att de ska känna sig bra som de är. Vilket är något jag INTE gjorde som ung.
  Håller med om hur det förändrats nu också. Förr var smink något för att framhäva det fina, och plastikkirurgi var extremt. Nu är smink nåt man använder för att måla fram ett helt nytt ansikte typ, och ingrepp är vardagsmat.Det känns som om vi människor kommer längre och längre bort från det naturliga och från att faktiskt duga som vi är.. Det är verkligen en helt ny värld som våra barn växer upp i.

  Gilla

  1. Precis! Må Allah skydda våra barn och stärka dem i deras självförtroende. Vi får jobba lite extra hårt för att få dem att känna att dem inte bara duger utan dem är BÄST som dem är, naturliga som Allah skapat dem, och att smink är bara extra 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s