Letter to teenage me

Till mitt tonåring jag

Jag vet att livet känns tuff och hopplöst just nu. Att du inte passar in, vad du än säger, vem du än utger dig för att vara och hur du än ser ut. Jag vet att dina föräldrar känns som dina värsta fiender vars största uppdrag är att göra det helvete du lever några grader varmare. Att det ska vara så svårt att få gå ut utan långa förhör och oändliga lögner. Att en tjejmiddag måste bli ’’plugga inför ett prov’’ och en övernattning hos en vän ska behöva ta månaders förhandling, och inte ens då kanske du blir beviljad permission från det fängelse du kallar ditt hem. Att må så dåligt hemma och sedan må ännu sämre i skolan är ingen rolig kombination, det vet jag älskade du.

Högstadiet var den värsta tiden i ditt liv, med tårar i kudden bönade du och bad om att eländet skulle ta slut. Ångesten började redan då och det fanns ingen som kunde lyssna, förstå eller hjälpa. Men det fanns en vilja och drömmar hos dig, en låga som ingen kunde släcka, och det var tur att du höll fast vid den, för annars hade du aldrig haft den framtid som kom att vänta dig.

Jag önska bara jag kunde berätta för dig då, det jag vet nu. Att mamma och pappa inte kunde rå för deras tankesätt. Att de bara ville bevara den kultur dem kommit med och att deras största rädsla var att deras barn skulle glömma sitt ursprung och sin tro. Jag önskar jag kunde berätta för DEM att dem aldrig behövde oroa sig för just det, för den vägen var ändå skriven för dig. Att det hade hjälpt att få andas lite, se världen lite, slippa all ångest lite och stress över livet då. Jag önska jag kunde säga till dig att våra föräldrars generation vet inte bättre, så bråka mindre och uppskatta mer, för dem kommer ändras, ge det bara tid.

Jag önska du uppskattade de små familjära stunderna mer men jag önskar också att de skulle varit villiga att ändra på sitt tankesätt och deras regler mer. Att de skulle sluta anklaga dig för minsta grej, missförstå och komplicera situationer bara baserat på deras paranoia och mistor för samhället de lever i.

Så älskade lilla du, tappa inte glöden, för det blir bättre, för sen blir du mamma själv och har en gyllenbok i föräldraskap tack vare ditt eget liv. Se detta som en erfarenhet, och efter regn kommer alltid solsken // Le till livet så ler den tillbaka ❤

Och till min älskade lilla syster som läser detta, du som känner igen dig i orden, eller känner någon som känner igen sig i orden. Jag finns här, för var och en av er. Jag är bara några rader ifrån. Jag lyssnar och ibland har jag något vettigt att bidra med, men annars har jag alltid ett kärleksfullt lyssnande – för precis som mitt 16 åriga jag bara hade önskat att någon lyssnade, så vill jag finnas där för att just lyssna.

14 reaktioner till “Letter to teenage me

 1. Man känner verkligen igen sig när man läser dina ord och känner även en lättnad att man inte var ensam i det hela. Det är som du beskriver att man ser sin barndom och hur ens föräldrar tänkte med andra ögon nu när man är äldre men de hade även kunnat kompromissa med oss då och då, hade nog varit väldigt uppskattade.

  Gilla

 2. Assalamu alaykum.

  Förlåt mig för min fråga, men vad orsakade din ångest? Vad är det som gör att du idag känner ångest ibland ? Förlåt mig för min okunnighet.

  Tack för en uppfriskande blogg. ❤️

  Gilla

  1. Walekom asslam fina!
   Många saker som hänt i livet som gjort att ja fått ångest som sedan hängt kvar :/ Allahmdulillah för allt

   Gilla

 3. Att uppfostra muslimska barn i ett sekulärt samhälle är verkligen inte det lättaste. Tyvärr måste muslimska föräldrar i överlag börja lita på sina barn. Och många muslimska föräldrar försöker ofta förhindra saker som de själva gjorde när de var ungdomar från sina barn. Må Allah swt välsigna dina föräldrar som säkert bara ville gott och må Han skänka dig allt du önskar dig i detta och nästa liv.

  Gilla

 4. Du skriver så vackert mashaAllah! Blev väldigt rörd av din text och kunde känna igen mig i allt tack för du delade med dig av denna fina text! 😭❤️

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s